ההורים הם אלו אשר מקבלים החלטות הנוגעות לילדיהם. מכיוון שכך, היה ניתן היה להניח כי אם הם מתנגדים לקשר בין הילדים לבין סבא וסבתא, הרי שלא תהיה להם כל זכות לפגוש את נכדיהם. האם המצב הוא אכן כך? בהחלט שלא. בתי המשפט רואים חשיבות גדולה בקשר בין ילדים לסבים שלהם ולכן, למעט מקרים חריגים, יאפשרו לסבא ולסבתא לראות את הילדים, על אף התנגדות ההורים.
על חשיבות הקשר בין סבא וסבא לנכדים
כולנו רוצים ילדים מאושרים ובעניין זה נהוג להתמקד בטיב הקשר בינם לבין ההורים. עם זאת, ילדות בריאה שבה הילד גדל עם תחושת שייכות, אהבה ובטחון, אינה תלויה רק בקשר שלו עם הוריו. יש מקום חשוב מאוד למשפחה מורחבת קרובה, לרבות קשר עם סבא וסבתא. מתוך הבנה זו, בתי המשפט אינם מעניקים אוטונומיה מוחלטת להורים להחליט על ניתוקו של הקשר הזה. עמדתם היא כי למעט מקרים יוצאי דופן, טובת הקטין היא להיות בקשר גם עם הסבים והסבתות שלו, אף אם ההורים לא רוצים בכך.
דוגמאות
הסוגייה של זכויות סבים וסבתות לפגוש את נכדיהם עולה במגוון מצבים. לעיתים הורים מנתקים את הקשר בין הילדים לסבא וסבתא בשל חילוקי דעות חינוכיים עמם והם אינם מעוניינים בהשפעתם על הילדים. במקרים אחרים, בני הזוג מצויים בסכסוך גירושין ואז אחד מהם או שניהם בוחר לנתק את הקשר בין הילדים להוריו של בן הזוג. דוגמא נוספת היא כאשר אחד מההורים נפטר ובן הזוג שנותר בחיים אינו מעוניין בהמשך הקשר בין הילדים להוריו של בן זוגו. בכל אחד מן המקרים האלו, אם הצדדים לא מגיעים להסכמה, הסבים והסבתות רשאים לפנות לבית המשפט וככלל, הוא יאפשר את קיומו של הקשר אלא אם סבר כי הוא פוגע בטובת הילד.
פנייה לייעוץ משפטי
מעוניינים לפגוש את הנכדים שלכם אך ההורים מתנגדים? אל תוותרו מראש על הקשר עמם ופנו לייעוץ משפטי. עו"ד לדיני משפחה ישמע מכם על השתלשלות העניינים ויבחן קודם כל אם יש דרך להגיע להסכמה עם ההורים. במידה שלא, ניתן יהיה לפנות לבית המשפט אשר בהחלט עשוי להעניק לכם זכויות לפגוש את הנכדים למרות סירובם של ההורים אם הדבר לטובת הקטין.