צו ירושה

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!​

במוקדם או במאוחר אדם נפטר לבית עולמו. בהיעדר צו ירושה או צו קיום צוואה לא ניתן לעשות דבר ברכוש של המנוח גם אם זה נראה טריוויאלי ומתבקש. אפילו אם יש מיעוט יורשים, נניח יורש אחד, בכל מקרה יש צורך משפטי בצו שבו בעצם המדינה מכריזה מי יורשיו של המנוח ומה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון.

 

מהו צו הירושה?

צו ירושה הינו צו הצהרתי בלבד. אין הוא עוסק ברכוש כלל. הצו מצהיר מי הם יורשיו של המנוח ומהו חלקו של כל אחד מהם בעיזבון. לא מזכירים בצו רכוש כגון: נדל"ן, חשבונות בנק וכיו"ב. כלום. לאחר מתן הצו יש לפנות אל כל גורם שעל פי מספר תעודת הזהות של מנוח יש לו זכויות (טאבו, בנקים מניות וכיו"ב) ובאמצעות פעולה נפרדת של רישום הצו, יורשיו של המנוח מחליפים את מקומו, כאמור בהתאם לחלקיהם.

 

כיצד מקבלים את צו הירושה?

יש להגיש בקשה אל הרשם לענייני ירושה. (אפשר בהסכמה גם לבית דין דתי) המדובר במילוי טופס בו יש לפרט מי הם הצאצאים/יורשים של המנוח. לבקשה יש לצרף תעודת פטירה של המנוח. כן, אפילו שבמשרד הפנים יודעים שהמנוח נפטר יש בכל זאת לצרף כי כך מוכיחים את עובדת מותו של אדם. יש לצרף מסמכים על פי התקנות שכל היורשים צאצאים מודעים לבקשה. לאחר שהבקשה הוגשה ובכפוף לתשלום אגרה, דבר הבקשה לצו הירושה מתפרסם בעיתון יומי ומזמין את כל מי שמתנגד לצו להגיש התנגדות לצוואה. ככל ולא מוגשת התנגדות והיועמ"ש לא מוצא מקום להתערב הצו ניתן.

אם הכל פשוט מה יכול להסתבך?

התשובה: הרבה.

 

למשל מה קורה אם אין לי תעודת פטירה או שאדם נפטר בחו"ל?

אם אדם נפטר בחו"ל אז יש לקבל תעודת פטירה מחו"ל, לאמת אותה ולתרגם אותה. כאן יכולה להתעורר בעיה בקשר לדין שיחול ולכן במקרה זה כמו גם במקרה בו אין תעודה רשמית בדבר מותו של אדם אז יש לפנות אל עורך דין ירושות המתמחה בתחום.

 

מה קורה אם מוגשת התנגדות למתן הצו?

למשל מישהו מגיש התנגדות לצו הירושה בין השאר משום שהוא מחזיק ביד צוואה. לא פעם זה אחד היורשים. במקרה של צוואה אז הדין קובע כי יש לקיים את הצוואה ולא להושיט צו ירושה ואז אם הוראות הצוואה פוגעות במי מהיורשים על פי דין, גם כאן יש לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום. ישנם מקרים (נדירים אומנם) בהם פתאום צץ צאצא נוסף ותובע את חלקו או פתאום מגיע אדם זר האוחז בצוואה – גם במקרים אלא יש לערב עורך דין המתמחה בתחום.

 

האם ניתן לבצע שינויים בצו?

כן. גם לפני מתן הצו עוד בבקשה יורש יכול להסתלק מחלקו בעיזבון לטובת יורשים אחרים וכן היורשים יכולים להסכים ביניהם על הסדר שונה מזה שקובע החוק. כך גם לאחר מתן הצו יכולים היורשים להסכים ביניהם על מנגנון שונה של חלוקת הירושה אבל במקרה זה יש להישמר מתאונת מס (לפי שעה אין מס על נכסים שהתקבלו בירושה, אבל כשמדובר בעיזבון בו יש כספים ונדל"ן יש לתכנן היטב את מהלך הדברים) ויש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום.

 

האם ניתן לבטל צו ירושה שניתן?

כן. ישנם תנאים בהם ניתן לתקן ואפילו לבטל צו ירושה שניתן כבר. ואולם, אין המדובר בהליך פשוט ויש לפנות במקרה זה אל עורך דין המתמחה בתחום.

 

עוד משהו שיש להביא בחשבון?

כן. לא פעם לא עלינו, יורשים נפטרים קודם למותו של המוריש. במקרה כזה יש לברר האם היורש שנפטר הותיר אחריו יורשים ואז יש לציין זאת בבקשה לצו הירושה והמציא צו ירושה בהתאם. אם אין כזה אז יש לבקש ולהוציא בנפרד. גם כאן יש לפנות אל עורך דין אביב הראל בכדי שלא תקרה תקלה.

צו ירושה

רוצה לשלוח את המאמר לחבר?
שתף בוואטסאפ
על מה דברנו כאן
אודות המחבר
עורך דין אביב הראל
עורך דין אביב הראל

עו"ד הראל רכש ניסיון עשיר בניהול וליווי סכסוכי ירושה מורכבים, ובניהול וליווי הליכי גירושין בכל ההיבטים הנוגעים לסכסוך משפחתי לרבות חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת ילדים, ומלווה ומייצג את לקוחותיו בכל הערכאות המשפטיות במדינת ישראל.

לפייסבוק של עו"ד אביב | ליוטיוב של עו"ד אביב | לניווט למשרד עו"ד אביב הראל

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 24 ביקורות
×
js_loader
הזינו את מספר הטלפון ושלחו לנו הודעה לוואטסאפ >>