מצבן הטרגי של נשים עגונות, הלכודות בנישואין שדרכם הסתיימה אך הלכתית עדיין תקפים, הוא אחד הנושאים הכואבים והמורכבים עמם מתמודדת החברה הישראלית. "אשה עגונה" היא מונח המתאר בדרך כלל אישה שבעלה מסרב לתת לה גט, חרף רצונה וצו בית הדין הרבני. מציאות זו משליכה על חייהן של נשים רבות הזקוקות לסיוע משפטי דחוף.
מי היא אשה עגונה?
המונח "אשה עגונה" מתייחס לאישה הנתונה במצב בו היא אינה יכולה להינשא מחדש על פי ההלכה היהודית, למרות שלמעשה נישואיה הקודמים כבר הסתיימו מבחינה מעשית ורגשית. הסיבות למצב זה יכולות להיות מגוונות, אך לרוב מדובר במקרים בהם הבעל מסרב לתת לאשתו גט, גם כאשר בית הדין הרבני כבר קבע שיש לעשות זאת.
על המאבק להשתחרר מנישואין שכבר אינם קיימים
התופעה של סרבנות גט היא בעייתית מאוד מבחינה אנושית ומשפטית. היא פוגעת בזכויות הבסיסיות של נשים לחופש ולאוטונומיה על חייהן ומונעת מהן את האפשרות לממש את רצונן להקים משפחה חדשה ולהמשיך הלאה בחייהן לאחר נישואין שעלו על שרטון. העמדה המשפטית של האישה העגונה לפי ההלכה היהודית היא בעייתית ביותר, שכן היא אסורה בנישואין לאדם אחר כל עוד לא קיבלה גט כדת וכדין מבעלה, וילדים שייוולדו לה מקשר זוגי אחר ייחשבו כממזרים.
באילו נסיבות ניתן להפוך לאשה עגונה?
מצב של עגינות יכול להיווצר בנסיבות שונות. המשמעות המקורית של המונח הייתה אישה שבעלה נעלם ועקבותיו אינם ידועים, אך עם השנים המשמעות התרחבה וכוללת גם מקרים שבהם הבעל נמצא בחיים אך מטעמים שונים אינו מסוגל או אינו מעוניין לתת גט. דוגמה למצב בו הבעל מנוע ממתן גט, מתרחשת במקרים של מחלה קשה או פגיעה שכלית של הבעל שמונעת ממנו מלתת הסכמה לגט.
מקרים נפוצים אחרים הם כאשר גברים נעדרים במהלך שירותם הצבאי ואינם שבים משדה הקרב. גם אם האלמנה בהריון, במצב בו בעלה נעדר, על פי ההלכה, אחיו של הבעל צריך או להתחתן איתה או לשחרר אותה בטקס של "חליצה".
פתרונות אפשריים למצב המורכב של אשה עגונה
למרות המצב הבעייתי מאוד של האישה העגונה, ישנן דרכים שונות שבהן היא יכולה לנסות להיחלץ ממנו. בתי הדין הרבניים הקימו לאחרונה יחידה מיוחדת שתפקידה לסייע במקרים כאלה, לרבות איתור בעלים סרבנים והטלת סנקציות עליהם כדי לאלץ אותם לתת גט. הסנקציות יכולות להיות מגוונות, החל מהגבלות על חשבונות בנק ורישיונות נהיגה ועד הטלת קנסות ואף מאסר במקרים קיצוניים.
בנוסף, בשנים האחרונות החלו גם בתי המשפט האזרחיים לאמץ גישה אקטיבית יותר בסוגיה ולנסות להגן על זכויות האישה העגונה תוך הפעלת לחץ על הבעל המסרב. אחד הכלים המשמעותיים בהקשר הזה הוא תביעות נזיקין כספיות נגד הבעל הסרבן, כאשר בחלק מהמקרים נפסקו לטובת האישה העגונה פיצויים גבוהים מאוד עבור כל שנה שבה היא נותרה "כלואה" בנישואין למרות רצונה להשתחרר מהם. הרעיון הוא שפסיקות כאלה יכולות לדרבן את הבעל לשתף פעולה עם הליך הגירושין וסיום הנישואין בהסכמה הדדית.
עם זאת, צריך לזכור שבתי הדין הרבניים מקפידים שהגירושין יהיו בהסכמה של שני הצדדים.
לכן, הפעלת לחץ כלכלי על הבעל יכולה להיחשב ככפייה ולגרום לפסילת הגט. אמנם בדרך כלל בתי הדין נזהרים מאוד מלעשות זאת, אך עדיין זהו שיקול שיש להביא בחשבון.
דרכים נוספות לסייע לאשה עגונה
החוק בישראל מאפשר לכל אדם לדווח בעילום שם על מקרים של סרבנות גט, כדי לסייע לנשים להתגבר על התנגדות הבעל. בנוסף, לפעמים בתי הדין מוכנים לנסות למצוא פגמים בטקס הנישואין המקורי שיהפכו אותם לבטלים מעיקרם על פי ההלכה, כגון עדים פסולים או חוסר הסכמה של האישה. גם אם מדובר בחריגה מסוימת מהכללים ההלכתיים המקובלים, לעתים זו יכולה להיות דרך לסייע לנשים במצבים קשים במיוחד.
מה ניתן לעשות כשהבעל לא מסוגל לתת גט או נעדר?
מעבר למצבים שבהם הבעל מסרב במודע לתת גט, ישנם גם מצבים מורכבים אחרים שיכולים להוביל לעגינות, כאמור. לדוגמה, כאשר מדובר בבעל החולה במחלה קשה או סובל מבעיות נפשיות שפוגעות בכשירותו המשפטית.
במקרים כאלה בתי הדין ינסו לנצל "חלונות הזדמנויות" כשהבעל במצב של צלילות כדי לדרבן אותו לתת גט.
אתגר נוסף הוא כשמדובר בבעל נעדר, למשל כזה שיצא לקרב ולא שב, חלילה.
כאן בית הדין ינסה לאסוף ראיות לגבי גורלו כדי לקבוע אם ניתן להכריז על האישה כאלמנה או שמעמדה יישאר בלתי ברור.
לסיכום
תופעת העגינות היא אחת הבעיות הכואבות והמורכבות ביותר הניצבות בפני נשים מסורבות גט בחברה היהודית בישראל. כל עוד ההלכה שומרת על שליטה בלעדית בדיני הנישואין והגירושין, נראה שהתופעה הכואבת הזו תמשיך להתקיים. אך למרות הקשיים, ישנם כלים משפטיים שונים שיכולים לסייע לנשים במצב זה להיאבק על זכויותיהן ולהשתחרר מכבלי הנישואין. בתוך כך, ייעוץ משפטי פרטני יכול לסייע רבות לנשים שנקלעו לעגינות להבין את האפשרויות העומדות בפניהן ולפעול בצורה אפקטיבית כדי להיחלץ ממנו.
אם את או מישהי שאת מכירה נמצאות במצב עגום זה ואינכן יודעות כיצד לפעול – אל תהססו לפנות אל עורך דין דיני משפחה וגירושין אביב הראל, לצורך התייעצות משפטית דיסקרטית וללא התחייבות. ייעוץ משפטי מקצועי ורגיש יכול לעשות את ההבדל ולהעניק לכן את הכלים והתמיכה הדרושה כדי לצאת לדרך חדשה בחייכן – אל תחששו לבקש את העזרה המגיעה לכן.
"אישה עגונה" הוא מונח הלכתי המתאר אישה שנישואיה הסתיימו מבחינה מעשית ורגשית, אך עדיין תקפים על פי ההלכה היהודית. לרוב מדובר במקרים שבהם הבעל מסרב לתת גט לאשתו, גם כאשר בית הדין הרבני כבר קבע שהגט צריך להינתן. כתוצאה מכך, האישה נותרת "כלואה" בנישואין ומנועה מלהינשא מחדש.
מקור המונח הוא במצב שבו בעלה של אישה נעלם ולא ידוע מה עלה בגורלו. אולם כיום, המשמעות התרחבה וכוללת גם מצבים שבהם הבעל מסרב לתת גט או אינו מסוגל לעשות זאת, כמו בנסיבות של מחלה קשה או בעיות נפשיות הפוגעות בכשירותו המשפטית. כמו כן, עגינות יכולה להיווצר כשגברים נעדרים בשל שירות צבאי ממושך.
בשנים האחרונות, גם בתי הדין הרבניים וגם בתי המשפט האזרחיים מגלים נכונות גוברת להתערב במקרי סרבנות גט ולהפעיל לחץ על הבעל המסרב. בתי הדין הקימו יחידה מיוחדת שמטרתה לסייע במקרים אלו, לרבות איתור סרבנים והטלת סנקציות כלכליות ומשפטיות עליהם. בתי המשפט למשפחה מצדם, מאפשרים הגשת תביעות נזיקין נגד סרבני גט ולעתים פוסקים פיצויים גבוהים לטובת האישה.
החוק בישראל מכיר במצוקתן של נשים עגונות וקובע כמה זכויות נוספות שנועדו להקל עליהן. למשל, הן זכאיות לקצבת אזרח ותיק מהביטוח הלאומי גם אם לא שילמו דמי ביטוח בעבר. כמו כן, נשים עגונות בהיריון שבעליהן נעדרים מחייהן מעל שנתיים מוכרות כחד-הוריות לצורך קבלת הטבות סוציאליות. עם זאת, סוגיית מסורבות הגט עדיין רחוקה מפתרון כולל וסופי.